Fira del Gall de Vilafranca del Penedès

Aquest matí he fet una visita a la Fira del Gall de Vilafranca del Penedès, on he aprofitat per tastar alguns vins i platets. Es tracta d'una fira de llarga tradició que es celebra pels volts de Sant Tomàs. Aquí podem conèixer com es cria el Gall Negre del Penedès, en podem comprar i el podem degustar. Per tancar el cercle, en cas de necessitat, podem fer servir el servei d'escorxador.

Però la fira no es limita al mercat d'aviram on hi ha les parades dels criadors del Gall Negre, també disposem d'una carpa on podrem tastar i comprar tota mena de vins DO Penedès. Com a activitat paral·lela, hi ha una fira d'artesania amb prop de 150 paradistes.

L'altra gran activitat de la fira es centra a l'Espai Gastronòmic. Allà hi ha la mostra de cuina d'aviram i vins DO Penedès. On podem triar entre gran ventall de propostes gastronòmiques, vint-i-una en total, a base d'aviram mentre les acompanyem amb un bon vi Penedès. L'entrada de 6€ inclou pa, brou d'aviram, postres, catànies, cafè i una copa de vidre commemorativa de regal. Els plats els trobarem entre 5,50€ i 7,50€ i la copa de vi entre 1,5€ i 2,5€.

El Gall Negre del Penedès va estar a punt de la seva extinció fins que a mitjans dels anys vuitanta (del segle XX) se'n va iniciar la recuperació gràcies a la feina del veterinari Antoni Jordà. Encara avui la seva comercialització és limitada i  es centra sobretot en la Fira del Gall de Vilafranca del Penedès. Tot i això podem trobar criadors que en venen durant tot l'any. L'any 2014, el Gall negre del Penedès va aconseguir la qualificació d'Indicació Geogràfica Protegida (IGP).

Aquesta au es cria sempre en llibertat o semi-llibertat i s'alimenta de gra, fruites i hortalisses. Es sol sacrificar normalment a les 20 setmanes, quan pesa entre 2,5 i 3 quilos. La seva carn és blanca, magra i de molt fàcil digestió; una menja exquisida amb un gran valor gastronòmic.

Anoteu aquesta fira a la vostra agenda, si demà no hi podeu anar, no deixeu de fer-ho l'any vinent. Segur que no us decebrà.

Cap comentari

Amb la tecnologia de Blogger.