Monestir de Pedralbes

Aquest matí, en ser el primer diumenge de mes, hem aprofitat la jornada de portes obertes per visitar el Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes. Molt difícil és trobar algú que no conegui aquest monestir, tot i que la majoria de barcelonins mai hi han posat els peus. És curiós com massa cops el que tenim més a prop és el que menys visitem.


El monestir fou fundat l'any 1327 per la reina Elisenda de Montcada i, des del seu principi, va ser habitat per monges clarisses. Aquesta ordre va residir al monestir fins l'any 1983 gairebé de manera continuada. Per fundar el monestir, la reina va rebre el suport del seu espòs el rei Jaume II. Al mateix indret es va aixecar el palau de la reina, lloc on va viure els darrers 37 anys de la seva vida, després d'enviudar. Tot i residir al monestir, la reina mai va fer-se monja. El seu palau va ser enderrocat a la seva mort per desig expressat en el seu testament.

Ens trobem en un dels millors exemples del gòtic català, especialment pel que fa al seu esvelt claustre de tres plantes, considerat el claustre gòtic més gran del món. És el primer espai que trobarem en començar la visita, ja que com és habitual en aquesta mena de construcció, les estances principals es distribueixen al seu voltant. Passejant per aquest claustre, es respira silenci i tranquil·litat. Val la pena aturar-se una estona a seure prop de la font, o al costat del brocal de la cisterna.

Mentre passegem pel claustre, anirem trobant les diferents estances del monestir: el dormitori, que ara exposa els tresors del monestir; la sala capitular del segle XV; l'abadia; el refetor i la cuina; la infermeria del segle XVI, un dels millors exemples d'edifici hospitalari; i les cel·les de dia. Aquestes últimes eren petites estances on algunes monges podien passar hores lliures en solitari. Hi podem veure capelletes, retaules, altars i altra mena d'objectes. A la cuina, reconstruïda l'any 1602, queda patent el pas del temps, amb fogons que han evolucionat des de la llenya fins al gas, passant per la cuina de carbó. No deixeu de fixar-vos en les piques de pedra, que daten de l'any 1520.

A la planta inferior hi trobem les procures, lloc on es guardaven el productes del camp, la collita dels horts, el gra, les eines i les bèsties de treball. L'espai rep aquest nom perquè era responsabilitat de la procuradora. Des d'aquest lloc es pot accedir a la part baixa de la cisterna, que s'omple d'una mina d'aigua pròxima. També es pot accedir directament a un dels horts que abastia el monestir. També disposa d'un celler que actualment no és visitable.


De l'església en podem destacar el sepulcre de la reina, on se'ns presenta vestida de sobirana. El mateix sepulcre el podem veure per la banda del claustre, on la reina es presenta com a vídua i penitent. Destaquen també els vitralls del segle XIV.

Es tracta d'una visita molt recomanable. El preu de l'entrada de 5€, és més que raonable i el primer diumenge de cada mes l'entrada és gratuïta. Us recomano d'agafar l'audioguia, que amb un preu simbòlic de seixanta cèntims, facilita informació molt interessant dels espais que visitem.

Cap comentari

Amb la tecnologia de Blogger.