El geni culinari

Ahir vaig tenir la sort de poder participar d'una visita guiada per a bloguers a l'exposició «El geni culinari, innovacions que marquen la nostra cuina»; una exposició temporal del Museu d'Arqueologia de Catalunya que gira al voltant de la història de l'alimentació. L'exposició es centra en els aspectes qualitatiu, creatiu i identitari de l'alimentació.

Es tracta d'una exposició conceptual. Aquí no venim a veure un grapat de peces recollides en diferents excavacions arqueològiques; el que trobem és un guió que ens mostra l'evolució i la creativitat de l'alimentació al llarg del temps. En la nostra visita podrem conèixer el que van menjar els nostres avantpassats i descobrir l'evolució d'alguns plats. Només l'arqueologia ens pot mostrar com i què es menjava abans de tenir-ne testimoni escrit.

Amb la visita a aquesta exposició podem veure l'evolució de les eines de tall o dels estris de cocció. Podem descobrir, per exemple, que hi ha tècniques de cocció prehistòriques que encara fem servir avui en dia, o que els ibers ja coïen la carn a la graella. Entendrem com es va introduir la sal, o com la sopa va ser un aliment clau per allargar l'esperança de vida.

Durant la visita ens va guiar, el comissari de l'exposició, en Lluís Garcia, qui ens va explicar els factors claus per arribar a plats que avui tenim a la nostra cuina: la sípia amb pèsols, la coca de recapte, la paella o l'escudella. Han estat inspiradors de l'exposició l'arqueòleg Eudald Carbonell i el Cuiner Ferran Adrià.

Una exposició que no us podeu deixar perdre i que podreu visitar fins al 26 de juny. Sempre que us sigui possible recomano que hi feu la visita guiada (diumenges a dos quarts d'una). També hi ha un grapat d'activitats al voltant de l'exposició, com els «Sopars amb geni»; un menú elaborat per la xef Ada Parellada amb receptes de la Fundació Alicia.

Cap comentari

Amb la tecnologia de Blogger.