Pastes Sanmartí, Fideuers des de 1700

Quan arribem a la Vila Termal de Caldes de Montbui, al costat de l'església de Santa Maria, trobem un enorme galet penjant d'una façana. Aquest galet gegantí ens indica que hem arribat a la fàbrica de Pastes Sanmartí. Entrar-hi és fer un salt en el temps retrocedint més de vuitanta anys. Estem entrant en una fàbrica que manté un sistema de producció semi-industrial i un assecatge artesanal. L'edifici, la maquinaria, els taulells i la fusta ens transporten a una altra època. Poca broma, parlem d'una fàbrica amb més de 300 anys d'història que està considerada la fàbrica de pasta més antiga d'Europa.

Durant la visita, en Carles Sanmartí ens explica que la pastadora, de la que estan molt orgullosos, és una màquina instal·lada ara fa 80 anys i que data de l'època de l'Avi (Jaume Sanmartí), que llavors va incorporar la tecnologia i les instal·lacions necessàries per fer que l'empresa fos competitiva; un camí que van seguir els seus pares (Josep Sanmartí i Eulàlia Rifé). Ara fa vint anys que ell mateix es va fer càrrec de l'empresa i va optar per modernitzant la manipulació i embalatge alhora que mantenia el procés de producció artesanal sense canvis.

Tot va començar quan a finals del segle XVII, el propietari d'un molí de blat de Caldes de Montbui, Isidre Sanmartí, va començar a experimentar amb la massa de la farina. Llavors, amb el premsat a través d'una fusta amb orificis, va obtenir una mena uns cordons de pasta que vindrien a ser el que avui coneixem com a espagueti. En aquell moment va néixer un negoci que ja ha arribat a la novena generació i que és hereu de l'antiga tradició de ser el fideuer del poble, una figura que s'ha anat extingint.


La pasta Sanmartí s'elabora només amb dos ingredients: sèmola de blat dur de primera qualitat i aigua termal de Caldes de Montbui, si bé hi ha especialitats que poden incorporar vegetals o tinta de calamar. El peculiar assecatge de la pasta té una durada de 48 hores i es fa en armaris de fusta en condicions de temperatura i humitat controlades. En elaborar-se només amb sèmola i aigua, els seus productes són aptes per a persones al·lèrgiques a l'ou o la lactosa. Aquests factors produeixen una pasta de gran qualitat que no es pot comparar amb aquella que es fabrica a gran escala.


La producció de Pastes Sanmartí continua essent artesana i limitada, això els obliga a allunyar-se de la distribució en grans superfícies i de la marca blanca; aquest és un sector massa competitiu que dubten que els permetés subsistir. Per aquest motiu es centren en la venda través de botigues tradicionals i especialitzades i en la distribució al sector de la restauració. Si passeu prop de Caldes, jo us recomano acostar-vos a la fàbrica, al bell mig de la Vila Termal, i fer la vostra compra allà mateix.

Cap comentari

Amb la tecnologia de Blogger.