Els sabors de la terra. Comarques de Barcelona

Una de les meves temptacions més difícils d'evitar és passar per davant d'una llibreria sense entrar-hi a fer un cop d'ull. Així que hi entro em dirigeixo a dues seccions molt concretes: turisme i gastronomia. És aquí on sovint trobo llibres que em descobreixen indrets o productes que són petites joies. Normalment amplio la informació publicada als llibres amb aquella que puc trobar a diferents webs i xarxes socials.

Una de les decepcions més habituals és trobar-me amb una secció de gastronomia o de cuina que es limita a contenir un bon grapat de receptaris de tota mena. Per a mi les receptes son només una petita part de la gastronomia; i no n'és pas la més important. Quan cerco llibres de gastronomia, m'interessa descobrir productes típics de cada lloc, plats tradicionals o elaboradors. Tot això m'agrada posar-ho dins del marc geogràfic i cultural de cada comarca.

En aquest sentit, avui m'ha sorprès justament aquest llibre que no he dubtat a afegir a la meva col·lecció. «Els sabors de la terra, Comarques de Barcelona», és un llibre sobre la gastronomia de les comarques de Barcelona que ho té tot. Combina d'una manera molt equilibrada tot allò que cal esperar d'un llibre que ens parla de la gastronomia d'una zona concreta. Aquí se'ns presenta d'una forma molt interessant el que podem trobar a les comarques de la demarcació de Barcelona.

Trobarem productes com les mongetes del Vallès, els carquinyolis de Caldes de Montbui, el gall del Penedès, la maduixa del Maresme o la gamba de Vilanova, entre molts d'altres. Coneixerem on s'elabora cada un d'aquests productes amb informació sobre les denominacions d'origen (DO) i les indicacions geogràfiques protegides (IGP). Sabrem la temporada de cada producte, ja que se'ns presenten segons la temporada de producció. Tota aquesta informació s'amplia amb el detall de mercats, fires i jornades on els podrem trobar i tastar.

No menys important que la informació del producte i els llocs on el podem trobar, és conèixer els col·lectius de cuina que els promouen i utilitzen; tot plegat acompanyant amb alguna recepta tradicional que ens ensenya alguna manera de cuinar-los. Per acabar d'arrodonir aquest llibre, també ens permetrà organitzar i completar les nostres sortides de turisme gastronòmic amb la informació del patrimoni cultural i monumental de cada comarca.

El llibre, editat per Cossetània, és obra del periodista i fotògraf Jordi Bastart, que ja ens ha ofert més d'una vuitantena de llibres i guies de turisme. Aquest escriptor és col·laborador habitual de l'Agència Catalana de Turisme.

Cap comentari

Amb la tecnologia de Blogger.