La cuina medieval i renaixentista

Quan passegem per Catalunya, trobem edificis, castells i pobles medievals. Viles i edificis que ens enamoren i ens fan imaginar aquelles èpoques. Uns cops ens preguntem com vivien aquella gent i altres pensem en allò que cuinaven i menjaven. Per la meva banda, molts cops m'he preguntat què es coïa a les llars de foc, que es posava a taula.

En l'època medieval la cuina era refinada, així com les maneres de menjar. Res a veure amb el que ens presenten les pel·lícules americanes. Si bé el gabinet no era d'ús individual, és té constància que es feia servir una mena de forquilla, la broca, amb només dues puntes. Per tant, ens hem de treure del cap aquella imatge de nobles i reis menjant com a porcs.

En aquesta obra en Jaume Fàbrega ens obre els ulls a la cuina medieval catalana. Una cuina que possiblement no sigui com la imaginem. Al llibre es fa un exhaustiu repàs a la cuina medieval catalana sense oblidar les importants aportacions jueves i sarraïnes; aportacions sense les quals no es pot entendre la cuina catalana d'aquella època; ni l'actual. L'autor fa una completa descripció de les tècniques culinàries, passant pels estris i els ingredients. En les seves pàgines també podrem diferenciar el què menjaven les diferents classes socials: frares, pagesos, indigents, nobles...

Si només cerqueu un receptari potser aquest no sigui el vostre llibre, si bé hi trobarem més d'un centenar de receptes, explicades pas a pas, amb variants i adaptació d'ingredients. Aquestes receptes conformen la segona meitat del llibre. Cal recordar que la cuina catalana va fer un canvi important amb la incorporació definitiva, als segles XVII i XVIII, dels productes arribats d'Amèrica: mongetes, patata, tomàquet, pebrot... Ingredients que avui són la base de la nostra cuina tradicional.

Sense cap mena de dubte «La cuina medieval i renaixentista» és una obra imprescindible per entendre la cuina catalana medieval i renaixentista i conèixer les aportacions i incorporacions que han fet de la nostra cuina el que és avui en dia. No oblidem que el què avui és cuina tradicional, en altres temps era innovació.

Cap comentari

Amb la tecnologia de Blogger.