Molí de Rafelet i les Festes de l'Arròs

Aprofitant que a finals de setembre es celebrava la Festa de la Sega l'Arròs a Deltebre, Molí de Rafelet ens va convidar a conèixer el seu arròs i el seu molí. De fet l'arròs ja el coneixíem i el fem servir a casa molt sovint. És un arròs sense cap tractament químic per la seva conservació que és fa exclusivament gràcies a l'envasat al buit.

Él Molí de Rafelet és a Deltebre, és un molí de fusta de tradició familiar. El procés de preparació de l'arròs és fa de manera tradicional i semi-artesana. Això, juntament amb la qualitat de la matèria primera fa que en surti un arròs amb molt de gust i bona cocció. L'arròs és de collita pròpia i de petits  agricultors del Delta de l'Ebre. En aquest darrer cas, faciliten als agricultors la llavor i en supervisen el cultiu.

L'arròs es sembra al maig, en terres que s'han preparat al març, quan el nivell d'aigua de l'arrossar ha arribat al nivell òptim. Al juny ja es veu el color verd, a l'agost es forma l'espiga i al setembre es procedeix a la sega. Tan bon punt es sega, l'arròs ha de deixar-se assecar. I aquí és on comença la diferencia: enlloc de fer servir forns d'assecatge, a Molí de Rafelet assequen l'arròs al sol; escampant-lo en una era i deixant que l'acció del sol faci la seva feina.


Quan l'arròs s'ha assecat al sol, arriba al molí. Allí s'esclofolla i es separa la closca del gra. En aquest primer pas obtenim la closca i l'arròs integral. Per branquejar-lo, fan servir el molí de fusta i amb cons d'esmeril. El seu arròs no és completament blanc, això el fa més digestiu i saborós. Finalment s'envasa en saquests de roba i s'hi fa un envasat al buit.

Una jornada arrossaire no és completa sense tastar el producte. En aquest cas varem fer-ho en un dinar amb tots els bloguers al Restaurant Paca de Riumar (Deltebre). Allà ens varem gaudir, entre altres coses, d'una fantàstica paella on es notava tant el bon sabor de l'arròs com la ma de la cuinera.


Les festes de l'arròs de Deltebre van començar a celebrar-se l'any 2001 per recuperar la memòria de les feines tradicionals del cultiu de l'arròs, aquelles que es fan de la manera tradicional, sense maquinaria. Es divideixen en dues parts: la sembra, que es fa al maig-juny i la sega que es fa al setembre. A banda de les tasques pròpies de l'arròs, la festa s'acompanya d'altres tradicions de caràcter més lúdic.

La festa comença quan els pagesos entren a l'arrossar a sembrar o segar, segons sigui l'època. Un cop la feina està feta, es passa a la part més lúdica: Cantada i ballada de jotes, jocs, mercat i un grapat d'activitats que ens fan reviure la història del Delta.

Cap comentari

Amb la tecnologia de Blogger.