Qüestió de tomàquets

Ahir al matí escoltava el programa d'en Jordi Basté: el Món a RAC1. A última hora, van mantenir una conversa interessant , amb en Quim Monzó i n'Enric Majó, sobre si els tomàquets s'han de conservar o no a la nevera.  Tot i que el tema havia de centrar-se en aquests aspecte, no va trigar a sortir la queixa recurrent de que «els tomàquets d'avui no tenen gust ni aroma» i va haver-hi qui atribuïa això al fet de conservar-los a la nevera.


Certament, qualsevol fruita que conservem a la nevera, com ara el tomàquet, perd sabor i aroma. Això és una característica de qualsevol producte fred: la baixa temperatura fa que no és desprengui aroma; i l'aroma forma part del sabor dels productes. Però com molt bé va apuntar en Jordi Casals, de la Fundació Miquel Agustí, «les varietats que es comercialitzen avui en dia han estat millorades per tenir un comportament econòmic». És a dir, són varietats que produeixen molts quilos al camp i que aguanten molt bé el cicle de distribució i venda.

Hi estic d'acord, molts dels tomàquets que podem comprar avui en dia als supermercats no tenen gust de tomàquet ni aroma; són una fruita insípida que no mereix formar part de la nostra amanida. Però hi ha uns altres tomàquets, aquells que desprenen unes olors que enamoren, amb sabors intensos que esclaten a la boca a cada mossegada. Només cal saber quan i on trobar-los. Ni els trobarem sempre, ni els trobarem a qualsevol lloc.


Si voleu trobar bons tomàquets, us convido a visitar els mercats de pagès. I remarco de pagès; no valen mercats on tots els productes provenen de les grans distribuïdores. Parlo d'anar a comprar en aquells mercats on el pagès ven allò que produeix, acabat de collir. No només comprareu tomàquets, i altres productes, amb gust i aroma, sinó que el pagès també rebrà un import just per la seva feina. Aneu a comprar a pagès, a mercats de proximitat amb productes de les nostres comarques.

Una altra cosa que cal tenir en molta consideració és la temporada. El tomàquet, com tot allò que surt de la terra, és un producte de temporada. No em demaneu de menjar un bon tomàquet en una amanida d'hivern. No pot ser. El tomàquet és una fruita d'estiu que podem trobar des de les acaballes de primavera fins a l'arrencada de la tardor. Qualsevol tomàquet que trobem fora de temporada ha de ser cultivat en hivernacles utilitzant fertilitzants químics i pesticides; res que sigui bo per la nostra salut. Feu-me cas: el tomàquet ha de ser de temporada, de proximitat i de cultiu respectuós amb el medi i la salut (preferiblement ecològic). Tornareu a gaudir al menjar-ne.

Cap comentari

Amb la tecnologia de Blogger.