Trobada d'instagramers a Torrelavit

Ahir diumenge Barcelona és molt més va organitzar la darrera trobada d'instagramers d'aquest any. La trobada va ser a la vila penedesenca de Torrelavit aprofitant que també s'hi feia la 10a Marató Fotogràfica. El temps va acompanyar i tots els racons de la vila es van omplir d'instagramers i fotògrafs amb ganes de captar les millors imatges.


Durant tot el matí varem descobrir racons i històries amb un encant especial. I va ser en companyia d'algunes persones de la vila que ens explicaven els detalls i les anècdotes d'allò que vèiem. És un plaer gaudir de la companyia de la gent que es sent orgulla del seu poble i a qui els encanta transmetre'n la seva història oral. És en companyia dels vilatans la manera en que el passeig es converteix en una experiència enriquidora.

Un dels vilatans que ens va acompanyar bona estona era l'alcalde de Torrelavit, en Ramon Riera, qui ens anava donant pinzellades curioses de la història d'aquesta vila de la vall del Riu de Bitlles. I va començar per desvetllar-nos el perquè dos municipis que es deien Terrassola i Lavit, van acabar convertint-se en Torrelavit. Tot va començar a principis del segle XX, quan els mestres ensenyaven els nens a casa seva...

Torrelavit neix a quan un dels mestres, que acollia els nens a casa seva per impartir-los les classes, va començar a tenir problemes d'espai. Llavors, l'ajuntament va sol·licitar al ministeri la construcció d'una escola. La resposta va ser negativa, no hi havia pressupost per construir-la, calia unir els pobles de Terrassola i Lavit i construir una sola escola. Així, segons ens explica l'alcalde, l'any 1920 els dos pobles es posen d'acord, i tramiten la unió dels termes en un de sol sota el nom Terralavit; nom que, des de Madrid va tornar amb la forma Torrelavit que s'ha mantingut fins a l'actualitat.

Però tot i la unió dels dos municipis, i que més endavant l'ajuntament aportés els terrenys que havia cedit el mecenes Pau Vidal, el ministeri va continuar posant excuses per a no construir la necessitada escola. Finalment l'escola es va construir amb el finançament dels germans Ràfols i Matas i es va inaugurar el 22 de juliol de 1928. En Pau Vidal també va finançar la construcció del pont de les escoles, que salvava el desnivell del torrent de Sant Marçal i enllaçava la nova escola amb el nucli de la vila.


A banda de les escoles, el pont i la vila, durant el matí varem  visitar un interessant centre d'interpretació de l'aigua que tot just s'ha inaugurat aquest mateix cap de setmana i que transmet el valor i la història dels molins paperers del Riu de Bitlles. La segona parada va ser a la preciosa església romànica d'estil llombard de Sant Marçal de Terrassola. Finalment, varem passejar pel camí del riu, on hem gaudit de l'entorn natural, i ens deixàrem captivar en una passejada tranquil·la per la vila.

Cap comentari

Amb la tecnologia de Blogger.