El Museu del Suro de Palafrugell

Ja us vaig comentar que amb el bus a cegues de la XATIC, ens van dur a fer una visita al Museu del Suro de Palafrugell. Un museu que em va ajudar a comprendre com era la industria del suro i el procés de fabricació de taps ara fa cent anys. Conèixer aquest procés em va sorprendre, i més quan vaig descobrir que la forma dels taps es feia totalment a ma.

Així, en una visita guiada i teatralitzada, ens varen explicar el llarg procés de fabricació començant per la pela de la surera, que no es pot fer fins que l'arbre té un mínim de 35 anys. A partir de llavors, a l'Empordà es pot fer cada 12 anys i al sud de la península cada 8. Al museu ens expliquen tots els passos del llarg procés de fabricació. La visita també ens ajuda a comprendre la mecanització successiva del procés i les malalties que podien provocar alguns processos. Un audiovisual ens mostra la història de la fàbrica.


El Museu del Suro va ser fundat l'any 1972, i originalment es trobava a l'antiga Escola d'Arts i Oficis de Palafrugell. Actualment està situat a Can Mario on es va instal·lar l'any 2012. És tracta d'un edifici modernista que en el seu temps fou una fàbrica surera de primer ordre. La societat va néixer l'any 1900 i va créixer de manera molt ràpida; l'any 1907 ja tenia un miler d'empleats i fabricava més d'un milió de taps diaris. Va ser l'empresa líder del seu sector i es convertí en tot un símbol del sector surer català. En aquesta fàbrica, però, també es produïen altra tipus de productes, com llana de suro, aglomerat, paper de suro, boies o flotadors. L'empresa va tancar les seves portes a principis de la dècada de 1990.

A banda de visitar el museu, us recomano fer un tomb per l'exterior i gaudir dels edificis, que en conformen la peça principal. El museu s'allotja en un preciós edifici modernista obra de l'arquitecte General Guitart que es va construir entre els anys 1900 i 1907. No us podeu perdre la preciosa torre metàl·lica del diposit d'aigua, també d'estil modernista i acabada de construir l'any 1905; un autentic símbol de Palafrugell. En uns altres edificis de Can Mario hi ha la Fundació Vila Casas, Museu d'Art Contemporani, que acull unes 220 escultures i que va ser inaugurat l'any 2004. Proper al conjunt principal també hi ha el xalet del propietari; Cal Ganxó, que fabricava rajoles; Can Pelayo i Can Bender, totes dues dedicades a la fabricació de taps.


El suro és un tret distintiu del territori, del que n'ha viscut la gent durant molts anys. Actualment segueix essent un sector viu i segueixen sorgint noves iniciatives. La més recent, és la que han engegat enguany la DO Empordà i l'Institut Català del Suro, anomenada Taps de Finca. Una iniciativa que promou el tap de proximitat i que consisteix en fer servir taps elaborats amb el suro extret de les alzines ubicades al mateix territori que les vinyes.

Cap comentari

Amb la tecnologia de Blogger.