El MUHBA, un museu sota terra

Amb l'obertura de la Via Laietana de Barcelona a principi del segle XX, es van enderrocar més de 2000 cases. Entre aquestes cases hi havia palaus i convents; edificis històrics que es van perdre per sempre. Per sort, alguns d'aquests edificis –molt pocs– , com la Casa Padellàs, es van poder salvar al ser desmuntats peça a peça per reedificar-los en altres indrets de la ciutat.

La Casa Padellàs és un palauet d'estil gòtic tardà amb elements renaixentistes. Avui el trobem a la Plaça del Rei on hi va ser reconstruït l'any 1931 substituint altres cases considerades de menor interès arquitectònic. Va ser en començar les obres de fonamentació de la casa que es varen  descobrir, al subsòl, les restes romanes de l'antiga Barcino. Llavors es va decidir reedificar la casa sobre pilars per conservar les restes així com continuar l'excavació a tot el subsòl de la plaça del Rei.


Amb aquestes excavacions, que es van aturar durant la guerra civil, es va formar un conjunt monumental que avarca des de la Barcino romana del segle I aC fins a la Barcelona medieval del segle XIII, passant per la Barchinona visigòtica del segle VII. L'ascensor que ens baixa al subsol ens fa retrocedir dos mil anys, cosa que ens permet visitar el jaciment arqueològic de 4000m2 situat sota la Plaça del Rei i conèixer un important sector del que fou la Colonia Iulia Augusta Paterna Faventia Barcino.

Els vestigis del jaciment van des del segle I aC, fins al VII dC i corresponen a un barri d'indústries i tallers. Destaquen els espais on es rentava i tenyia la roba i els draps, així com la factoria dedicada a la salaó del peix i a l'elaboració de garum, una salsa derivada i molt apreciada en època romana. També podem veure una completa instal·lació d'elaboració de vi.


Avançant una mica en el temps, veurem l'evolució de la ciutat entre els segles segles IV al VII i ens farem una idea del conjunt episcopal format per l'església, l'aula episcopal, el baptisteri i la residencia episcopal. Algunes d'aquestes restes les podrem interpretar gràcies a vídeos que ens en fan una reconstrucció simbòlica.

Quan pugem a nivell de carrer tornem a avançar en el temps i ens situem en els segles XIII-XIV. Ara el recorregut ens permet visitar els dos espais més significatius del Palau Reial Major: el Saló del Tinell i la Capella de Santa Àgata. Ambdós espais són d'estil gòtic i pel que fa al Saló del Tinell, ens trobem davant d'un magnífic exemple del gòtic català de caràcter civil. És una llàstima que ja no es pugui pujar al Mirador del Rei Martí, com es permetia fa anys, una preciosa torre de cinc pisos edificada l'any 1555.


Tot el conjunt està integrat en el Museu d'Història de Barcelona, MUHBA, al que s'accedeix per la Casa Padellàs que també acull exposicions temporals de gran interès. La visita al museu, amb ajuda d'una audioguia, ens mostra l'evolució de la ciutat i la superposició i aprofitament dels elements de diferents èpoques. Una visita imprescindible per conèixer els orígens de Barcelona.

Cap comentari

Amb la tecnologia de Blogger.