Torre Marimon, els vins de l'IRTA

L'any 1923 la Mancomunitat de Catalunya comprava una finca a la vila de Caldes de Montbui. La intenció era instal·lar-hi l'Escola d'Agricultura de Barcelona, una escola que es va inaugurar l'any 1929 i, des de llavors, s'hi ha elaborat vi. Actualment és un centre de pràctiques, experimentació i formació que pertany a l'IRTA (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries).

En el moment en que la finca va passar a ser propietat de l'IRTA, aquest va decidir mantenir la tradició de l'elaboració i embotellat del vi. Avui per avui són dos vins negres els que es fan a la finca: El Torre Marimon i el Torre Marimon Selecció. Per aquest últim es selecciona el millor raïm, i el més madur; per l'altre es fa servir la resta de la verema.


A diferència dels vins de Barcelona o Sabadell, que també estan elaborats per una institució pública, aquests vins no tenen un destí protocol·lari sinó que es distribueixen per la via comercial. La seva petita producció els limita a la venda exclusiva a les botigues de Caldes de Montbui; també el podem trobar a l'oficina de turisme del Museu Thermalia. Aquesta venda és possible gràcies a un acord entre l'associació de comerciants, l'ajuntament i el mateix IRTA.

Tots dos vins tenen un color robí intens i un sabor fresc i agradable. Però aquí s'acaben les semblances. El Torre Marimon Selecció té aires de fruita madura i regalèssia; dens i vellutat. El germà petit, el Torre Marimon, és més fresc però menys elegant; no tan llarg en boca i uns aromes que tendeixen més a cirera madura. Tots dos s'obtenen a partir de cabernet sauvignon, merlot i pinot noir i aquesta és justament la meva consideració negativa; tractant-se d'un centre de recerca, hagués preferit trobar-hi varietats autòctones. Les anyades de 2012 i 2013 han obtingut la distinció del Wine Up Club a l'haver puntuat per sobre de 90 en un tast a cegues.

Cap comentari

Amb la tecnologia de Blogger.