Cassoles de Girona

Des que es va editar el proppassat novembre, que anava darrera d'aquest llibre. Al final me l'he auto-regalat amb l'excusa de les festes de Nadal. Jo sóc de cassoles, m'agrada cuinar-hi i m'encanta menjar-ne allò que en surt. La cassola marca la cuina catalana des dels temps en que les cases no tenien forn. De fet, com diu en Jaume Fàbrega al pròleg, la cuina catalana és l'única al món que fa els rostits a la cassola, ja que rostir la carn és quelcom que en qualsevol altre lloc es fa al forn o a la brasa.

En aquest llibre Abraham Simon ens parla de cassoles, ens n'explica els seus secrets, ens fa descobrir tot allò que les envolta. Que té la cassola que li conferim el poder de transmetre el millor gust als plats que hi cuinem? Ens diu. L'autor ens planteja una cuina lenta, la cuina del xup-xup, de la paciència, del plaer de cuinar. Una cuina que bàsicament és qüestió de temps i de temperatura.

Però no tot depèn només de la cassola, també depèn del mercat, dels productes de temporada, d'allò que es fa prop de casa. L'autor ens explica els avantatges de comprar productes locals que no han patit llargues conservacions ni maduració refrigerada, i naturalment producte de temporada per gaudir del moment òptim de tot allò que mengem. De quina mena de cassola podem fer servir i de com cuidar-la, també ens ho explica el llibre.

El receptari que ocupa la segona part del llibre és complet i ens facilita totes les instruccions necessàries per a qualsevol plat. Aquesta part comença amb les dues preparacions essencials de la cuina catalana: El sofregit –que no hem de confondre amb el sofrito espanyol– i la picada.  També s'inclouen variants i suggeriments de cada plat. Ja sabem que la cuina no és pas una ciència exacta i que una mateixa cassola admet sempre variacions a gust del cuiner. Un receptari amb el que, de ben segur us en llepareu els dits i recuperareu aquells sabors que despertaran records d'altres temps.

Us animo a cercar aquest llibre a la vostra llibreria, a descobrir-ne la completíssima informació que conté i a entrar a la cuina a gaudir mentre teniu la cassola al foc. Bon profit!

Cap comentari

Amb la tecnologia de Blogger.